By Dorpsbelangen Ruinerwold
20
0 Comments
Opening Fietspad Havelterweg

Ruinerwold – Met een oproep aan de gemeenten Meppel en Westerveld, om alsnog mee te werken aan het verlengen van het fietspad Havelterweg bij Ruinerwold, opende verkeerswethouder Hilda Mulder donderdagmiddag dit pad.
De Havelterweg ligt voor het grootste deel op grondgebied van De Wolden, maar een heel klein deel ligt in Meppel en een iets groter stuk in de gemeente Westerveld. Het fietspad kwam er na jaren van discussie en ene zoektocht naar geld, mede dankzij inspanningen van de familie Saathof bleef het pad langs deze drukke weg op de agenda staan.
De beide buurgemeenten gaven in eerste instantie, toen De Wolden wel besloot tot aanleg, niet thuis, maar volgens Mulder is er inmiddels overleg op ambtelijk én bestuurlijk niveau. „Het fietspad maakt onderdeel uit van het fietsknooppuntennetwerk en wordt, zo hoorde ik, ook al veel gebruikt voor een hardlooprondje.”
Geschrapt
De realisatie van het fietspad stond lang als prioriteit 2 op de agenda van de gemeente en dreigde vorig jaar zelfs helemaal geschrapt te worden toen de provincie weigerde mee te betalen. „Wij werken normaal met cofinanciering door de provincie of andere instanties”, liet Hilda Mulder weten. Pas op de dag dat de begroting voor 2020 werd behandeld in de gemeenteraad, kwam definitief groen licht. Niet doordat de provincie alsnog over de brug kwam voor fietspad Havelterweg, maar wel omdat de provincie geld beschikbaar stelde voor de aanleg van een ander fietspad in de gemeente De Wolden: die aan de Gedempte Hoofddiep in Kerkenveld. „Daardoor konden wij geld vrijspelen voor dit pad’, aldus Mulder.
Tijd en energie
Het pad werd geopend onder toeziend oog van grondeigenaars, zijnde de families Saathof en Dekker, en aannemers. Het was vooral voor Caroline Saathof een feestelijke dag, zij heeft er veel tijd en energie in gestoken. Duidelijk is nu al dat veel gebruik wordt gemaakt van het fietspad en dat het maar goed is dat dit aangelegd is: ook tijdens de openingshandeling was het erg druk met auto’s, waarvan een deel van de bestuurders het gaspedaal niet even losliet. De weg is een populaire doorgaande route tussen Havelte en Ruinerwold.