Logo Dorpsbelangen groen-oranje-blauw (Transparante achtergrond) zonder tekst eigen aanpassing

DORPSBELANGENVERENIGING

RUINERWOLD BERGHUIZEN

PEREGOED

Wegens het slechte weer kon ik helaas niet aanwezig zijn op de opening van de expositie van grafisch kunstenaar en vormgever Arjen Frijlink op 10 maart jongsleden in dorpshuis De Buddingehof in Ruinerwold. Vandaag ben ik alsnog met mijn vriendin op bezoek gegaan.
Op afspraak. Het dorpshuis is overigens middag en 's avonds door de week altijd open.
Inmiddels hebben veel mensen de expo bezocht die gebruik maakten van het dorpshuis, bijvoorbeeld ook tijdens het stemmen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen.
We werden vriendelijk ontvangen door de beheerder (en zijn echtgenote Karin) en de kunstenaar. Arjen lichtte zijn werk met gedrevenheid toe en we kregen een kop thee/koffie tot slot. In de ruime locatie was het werk van Arjen te bewonderen dat hij vanaf zijn jeugd heeft gemaakt. Hoewel hij tijdens zijn leven tegenslagen heeft gehad, heeft hij desondanks, of juist daarom gelukkig (de meeste van) zijn werken bewaard en contact met zijn creatieve passie gehouden, waardoor het nu mogelijk is een overzichtsexpositie van zijn werk te bewonderen. De grote opblaas ‘Daver Bartje’ die het festivalterrein van de Daverdagen sierde,
ontbreekt op de expositie. Mogelijk komt deze opblaaspop nog bovendrijven uit zijn archief.
Ik ben geen deskundige in de creaties die Ajen maakt, maar als bezoeker merk ik dat Arjen,
die lessen heeft gevolgd aan de kunstacademie, creatief is aangelegd. Zijn werk is erg gevarieerd, van glaswerk tot grafische vorming. Hij is vooral sterk in vormgeving, wat zich uit in teksten en opmaak van bijvoorbeeld T shirts en affiches. Maar ook andere voorwerpen die herinneren aan Ruinerwold issues etaleert hij. Arjen gebruikt vaak de computer en werkt ook samen met een ervaren glasbewerker. Hij gebruikt meerdere technieken w.o. zandstralen.
Ook zijn er verwijzingen naar zijn privéleven. Zoals een foto waarop Arjen op jonge leeftijd ‘IJscoboer” is. Ook zijn er op ‘producten’ verwijzingen naar de popgroep Titt’n, die een landelijke hit scoorde met ‘Ben je geil of wil je een koekje’. De beheerder van het dorpshuis (beter: multifunctioneel centrum), Ronald Buld, maakte ook deel uit van deze bekende groep.
Foto’s stralen jeugdsentiment uit en herinneren aan turbulente tijden van deze muziekgroep.
Ongetwijfeld kan Arjen nog meer: maar ik ben geen expert en kan al die technieken niet specifiek benoemen. Maar als bezoeker bespeur ik dat hij veel creatieve technieken beheerst.
Zo vind ik zijn pentekening van een boerderij met de contouren van een peer wel erg mooi.
De expositie straalt ook betrokkenheid uit bij alles wat leeft in Ruinerwold. Wat zich
uit in leuzen als trots op Ruinerwold en werk dat gerelateerd is aan festiviteiten die zich in Ruinerwold afspelen/speelden, zoals de Oldtimerdagen en het optreden van Status Quo.
De uitlating “ ik ben een echte Spekbrander”, toont ook eigenheid aan. De website van Arjen https://www.trotsopruinerwold.nl/ is in de maak en hopelijk snel online voor bezoekers. Zijn bedrijf heet “Nuver Works”; goed doordacht en ijverig. Hopelijk horen we nog meer van Arjen. Zijn expositie is van belang daar in 2023 en 2024 gemeente de Wolden de culturele gemeente van Drenthe is. Het werk van Arjen verdient dan ook een plek in deze molen. Zeker omdat hij zich bescheiden opstelt, anderen zijn werk hebben gebruikt en hij veel moois maakt.
Bovendien is hij erg betrokken bij Ruinerwold, dat deel uitmaakt van gemeente De Wolden.
Hij heeft zijn eigen mening over de wijze waarop met cultuur in Ruinerwold wordt omgegaan.
Het was dan ook de hoogste tijd dat hij eens een overzichtsexpositie over zijn werk houdt.

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

Neef van Arjen
24.03.2023 02:40 pmBekijk op Facebook
Dorpsbelangen Ruinerwold/Berghuizen Ook vanochtend het nodige zwerfvuil opgeruimd. Met dank aan de vrijwilligers die ons hebben geholpen.18.03.2023 12:46 pmBekijk op Facebook

Bestuur:

Voorzitter: Anja Herskamp – Veld

Secretaris: Jordy Flinkert

Penningmeester: Jelle Wagenaar

Leden: Joke Telman, Nico Huiskes, Henk de Jonge, Marius van de Pol en Leontine Splinter.

Contact: info@dbvruinerwoldberghuizen.nl